Červená řepa

Ve starověku se využívaly pouze listy této rostliny. Jejich využití je možné i dnes a to do salátů, polévek apod. Ale hlavním plodem je její podzemní část. S ohledem na množství cukru, který obsahuje, si na její konzumaci musejí dávat pozor diabetici. Díky obsahu kyseliny šťavelové pak osoby trpící močovými kameny.

Červená řepa je zdrojem minerálů a vitamínů. Někdy se jí přezdívá krvavý elixír mládí, jelikož její konzumace napomáhá snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík, který obsahuje je na pevné kosti, vlasy a nehty. Dále obsahuje také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Proto můžeme říci, že červená řepa přispívá nejen k delšímu životu, čisté krvi a dobrému těhotenství, ale také ke krásným vlasům, pokožce i nehtům.

Červená řepa díky obsahu železa podporuje tvorbu krvinek. Je v ní obsažen betanin, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje také činnost jater. Je vhodná pro ženy s ohledem na menstruaci a menopauzu, jejíž negativní projevy snižuje.

Díky tomu, že je červená řepa jedním z nejefektivnějších zdrojů křemíku, (označován také jako „minerál krásy“) dochází k podpoře regenerace organismu. Křemík je důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí. Dále pružnost a zdraví cévních stěn a také dodává pružnost a mladý vzhled pokožce, podporuje pevnost vlasů a nehtů.

Mimo křemíku je červená řepa zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro plodnost žen a zdravý vývoj plodu. Pro silné srdce a celý kardiovaskulární systém. Vařením se obsah kyseliny listové v červené řepě mírně snižuje. V kombinaci s křemíkem kyselina listová z červené řepy činí běžně dostupnou omlazovací kúru.
Nakonec bych chtěla upozornit v souvislosti s plísněmi na účinky šťávy z červené řepy. V dostupné literatuře se o ní hovoří v superlativech.Červená řepa je silně zásaditá a co je zásadité nás chrání před mykózami. Obsahuje vysoké koncentrace selenu, který jak jsme si řekli je při boji s plísněmi velmi důležitý. Dále zlepšuje činnost jater (při filtrování mykotoxinů jsou játra přetížená) a povzbuzuje činnost střev a žlučníku. Kromě peristaltiky střev posiluje vylučovací schopnost ledvin. Nejnovější americké výzkumy ukázaly, že antokyany obsažené v červené řepě jsou schopné zneškodnit volné radikály.
Zkuste si udělat šťávu ze syrové řepy, mrkve a okurky, můžete přidat i další kořenovou zeleninu, šťávu naředit čistou vodou a popíjet, je to lahůdka!

Napsat komentář