Oves bezpluchý (narozdíl od od toho pluchatého netřeba loupat) pokládám pro své léčebné a výživné vlastnosti za další z tzv.„superpotravin.“ Díky vyváženému množství složitých sacharidů, škrobu a vlákniny se jedná o potravinu s nižším glykemickým indexem.Rozpustná forma vlákniny na sebe váže toxické látky, díky čemuž naše tělo čistí, snižuje hladinu LDL cholesterolu a navozuje dlouhodobý pocit sytosti, lze tedy zařadit jak do redukční, tak diabetické diety, kdy třeba započítat mezi sacharidový příjem dne. Pravidelnou konzumací ovsa, ať už v jakékoli podobě, dosahujeme velmi dobrých výsledků při prevenci a léčbě arteriosklerózy či hypertenze.
Oves, oproti celé řadě dalších obilovin, obsahuje vyšší množství bílkoviny a lehce stravitelného tuku. 100 g potraviny odráží tyto hodnoty: 1570 kJ, bílkoviny 13 g, sacharidy 69 g, tuky 6 g. K bílkovině bych ještě ráda dodala malou poznámku. Jak víme, bílkoviny jsou složeny z aminokyselin. Těch existuje na 22 různých typů. 8 z nich je esenciálních, to znamená, základních, nezbytných, organismus si je nedokáže vyrobit a tak, třeba je přijímat ve stravě. Zbylé z nich si tělo dokáže opatřit samo. Další zákonitostí je také fakt, že esenciální aminokyseliny je třeba přijmout ve vyváženém množství a poměru. Málo zastoupenými aminokyselinami ovesných vloček jsou lysin a threonin, naopak methioninuoves obsahuje víc. U slaných variant lze ovesné vločky smíchat s troškou luštěnin (obsahují méně methioninu a dostatečné množství threoninu a Lysinu), u varianty sladké si budeme muset poradit jinak, dobrou volbou může být ovesná kaše s Goji, které lysin a threonin obsahuje v dostatečném množství.
Z vitamínů najdeme vitamíny skupiny B a vitamín E. O ten však varem přicházíme. Chceme-li jej zachovat, bezpluchý oves lze také naklíčit, čímž se množství vitamínu E, vitamínu života, mnohonásobně navyší. Z minerálů bych pak vyzdvihla zinek, křemík, hořčík a železo, kdy jej na 100 g sníme 34 % z denní doporučené dávky dne.
Navíc výluh z ovesných zrn podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, tlumí činnost štítné žlázy, je tudíž dobrým prostředkem i proti tzv. rodové obezitě. Velmi dobře působí proti průjmům. Dříve se podával také jako podpůrný lék při zánětech pankreasu (slinivky břišní). Provedeme-li rekapitulaci významu ovsa pro lidské zdraví – energeticky prospěšný produkt, podporující kvalitu kůže, působící proti zánětům i alergii, pomáhá zažívacímu ústrojí a má i mnoho dalších pozitiv