Plísně, neboli kvasinky, jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy. Máme je v těle všichni, ale až při přemnožení dělají problémy. Některé zcela zjevné, např. plíseň na nehtech, gynekologické problémy apod. Většina si ale zcela nerušeně hoví v našem těle, množí se a hlavně vylučuje exkrementy – toxiny. Toxiny jsou vyplavovány krví do celého těla a do každé buňky. Tam způsobují rozsáhlé množství problémů, jejichž původ bychom nepřisuzovali kvasinkám. Asi vás zajímá, proč se kvasinky začnou přemnožovat. Je to daň naší civilizaci a špatnému životnímu stylu. Naše tělo pod vlivem všech chemikálií ve stravě, ve vzduchu, vodě, pod vlivem stresu, kávy, alkoholu,cukrů, škrobů, přepálených tuků, ale také elektrosmogu, se pomalu překyseluje. Bohužel to začíná už v plodové vodě, která může být chemickým koktejlem. Pokračuje to u dětí, kterým maminky denně dávají sladkosti místo zeleniny a ovoce. V dospělém věku už jen jedeme v zajetých kolejích a zaplísnění našeho organismu může být až život ohrožující. Plísně milují kyselé prostředí, tak jako paraziti, o kterých bude řeč jinde. Dalo by se říct, odstraním plísně a budu v pořádku.. Jenže pokud nezměníte PROSTŘEDÍ ve svém těle, tato očista bude mít velmi krátké trvání. Plísně jsou jedny z nejodolnějších, umí se uzavřít do spór, které přežijí stovky let. Spóry létají vzduchem a uchytí se ve vhodném prostředí, jako je naše tělo zanešené škroby, cukry, tuky a toxiny.
Jsme opět na začátku – jídlo je váš lék. Páter F. Ferda už před desítkami let řekl, že kvalita naší krve je přímo úměrná tomu, co jíme. Proto je tak důležité odkyselení organismu, zásadotvorná strava, vyhnout se toxinům, čistit střevo a dělat si detoxikační kůry aspoň dvakrát ročně. Váš talíř by měl obsahovat aspoň 70 % živé stravy. Uvidíte, jak rychle vás přejdou bolesti hlavy, trávicí problémy, gynekologické problémy, ekzémy a alergie. Je to jen ve vašich rukou. Tělo je daleko více schopno regenerace než degenerace, ale z čeho může stavět nové živé buňky, když má k dispozici bůček ? Je to jeden velký kruh, který začíná a končí jen u nás, u naší chuti být zdravý, bez bolestí, v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Pokud se rozhodnete pro zdravý životní styl a chcete s ním poradit, jste na správných stránkách.
Co tedy jíst, jakou dietu zvolit?
Dříve se propagovalo pouze lehké maso a zelenina.
Striktně bez obilnin a sladidel. To ovšem někdy bývá problém pro vegetariány, a také tato dlouhodobá dieta vedla k vyčerpání organismu. Ale pro první bojovou linii je to dobrá strategie. Pivo, alkohol, kofein pomáhají k přemnožení kvasinek. Dále nejíst kvašené výrobky, které samy o sobě obsahují kvasinky. A to ocet, kvašené bylinky. Dále nejíst plesnivé sýry, nivu, houby a kynuté pečivo. Zkrátka všechno, kde se nacházejí pomocníci – pomocné kvasné oddíly kvasinek. Konzumovat tyto kvasné výrobky během léčby je jako byste do boje povolali nepřátelskou armádu. Nemusíte se této diety držet celoživotně, to by ani nebylo dobré.
Ale během léčby jí určitě dodržujte, a také vždy, když se kvasinky vrátí. Není dobré celoživotně dodržovat jednu dietu, byť i vám pomohla od kvasinek. Pestrost je základ stravy. Jednostranná dieta vám může zase dlouhodobě uškodit, protože nedostanete všechny látky. Proto rozum ať vám vládne! V době hlavní léčby nejezte nic, co by podporovalo tvorbu kvasinek a porušení acidobazické rovnováhy. A to: bílé pečivo, moučníky, zavařeniny, uzeniny, vývary z mas, víno, žádné potraviny s obsahem barviv a konzervantů, např. velké dávky syntetického vitamínu C, omezte i brambory, mléko a mléčné výrobky a oříšky.
Dávejte přednost mořským rybám. Jezte rýžový a kukuřičný chleba, hnědou rýži, celozrnné těstoviny a pohanku. Abyste omezili kvasinky, musíte svou stranu převést mírně k zásaditému prostředí. Základem jsou potraviny neutrální. Pořiďte si speciální kuchařku proti candidám. Je jich na trhu několik.
Co mám tedy vlastně jíst, neumřu během diety hladem? Jezte vše co je zásadité:
-
Obiloviny – hnědá neloupaná rýže, ovesné vločky, jáhly, pohanka.
-
Kukuřičná mouka.
-
Celozrnná pšeničnou mouka.
-
Křehké kukuřičné a rýžové chleby.
-
Veškerá zelenina – zvláště pórek, celer, mrkev, ředkvičky, cibule, česnek atd…
-
Mražené zeleninové směsi.
-
Luštěniny – hnědá a červená čočka, fazole, hrách, cizrna.
-
Nepříliš sladké ovoce – citrón, grapefruit, kiwi.
-
Jogurty s živými kulturami.
- Ryby, maso jen bílé, kuřecí, krůtí, králičí, a v menším množství.
- Ocet – nepasterizovaný jablečný ocet a černé olivy nenaložené do octa (jinak žádnou nakládanou zeleninu, salátové zálivky, zelené olivy, ani sojovou omáčku).
- Oleje – povoleny jsou všechny, především kokosový olej, olivový olej a rybí olej (žádné ztužené tuky, ani kukuřičný nebo arašídový olej).
Známá dieta podle Kaufmana, zkuste jí dodržovat. Jednoduché a jasné návody:
-
Cukr – zcela vyloučit.
-
Umělá sladidla – vyloučit.
-
Ovoce – zelená jablka, bobulovité ovoce, avokádo, grapefruit, citron, limetka – kyselé ovoce.
-
Maso – povoleny všechny druhy, ale raději bílé.
-
Vejce – bio.
-
Mléčné produkty – kozí jogurt, žervé, neoslazená šlehačka, kysaná smetana, máslo. Žádný umělý rostlinný tuk ani náhražky másla.
-
Zelenina – všechny druhy zeleniny s nízkým obsahem sacharidů a džusy z nich, výjimkou je mrkev (ovšem žádné brambory, batáty ani luštěniny – fazole a hrách).
-
Nápoje – voda, limonáda ochucená stévií. Žádná káva, čaj ani běžné „light“ limonády.
-
Obiloviny – žádné.
-
Produkty s droždím – žádné, včetně chleba, žádné houby a ani alkohol.
Jako vhodný doplněk doporučuji Fin Candimis
Fin Candimis obsahuje olej z oregana, jehož hlavní složkou je éterický olejíček obsahující velmi hodnotný karvakrol. Fin Candimis patří díky svému účinku stabilně mezi první desítku (a v zimních měsících i první pětku) nejžádanějších výrobků.
Fin Candimis obsahuje oregánový olej získaný z dobromysli (odrůdy Origanum vulgare). Je zdrojem carvacrolu – vysoce kvalitní látky s antioxidačními účinky.
Základní účinnou látkou v dobromyslovém oleji je carvacrol. Tato látka je prokazatelně velmi silným přírodním antibiotikem, působícím i na bakteriální kmeny, které jsou jinak odolné vůči klasickým syntetickým antibiotikům.
Fin Candimis je vhodný pro udržení dobrého stavu střev, pro dobré trávení. Doporučuje se u plísní, které se neobjevují jen na povrchu těla, ale napadají i tělesné orgány.
Fin Candimis obsahující až 30 % oregánového oleje je velmi silným přírodním antibiotikem, působí proti plísním kožním i proti plísním v potravinách, které způsobují trávicí obtíže. Účinkuje jako přirozený zabíječ mikrobů, bakterií, virů a parazitů, je použitelný na kožní i slizniční infekce.
Carvacrol mimo působí jako silná látka proti plísním – jak kožním, tak proti plísním v potravinách, které způsobují trávicí obtíže. Je zároveň jedním z nejsilnějších antioxidantů. Olej z dobromysli má prokazatelný účinek na potlačení mikroba Helicobacter pylori, který se podílí na rozvoji žaludečních vředů.
Kdy Fin Candimis pomáhá:
- působí jako přírodní antioxidant,
- doporučuje se při přemnožení kvasinek a plísní, které se mohou objevit např. po opakovaném podávání antibiotik,
- zklidňuje trávicí, žaludeční a žlučníkové potíže,
- pozitivně působí při kožních problémech,
- je užitečný u respiračních obtíží,
- má příznivý vliv při průjmu, zácpy či postižení parazity.
Složení
Složka | Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU |
---|---|
Olivový olej za studena lisovaný 70 % | Antioxidant Krevní tlak Normální hladina cukru v krvi Normální činnost gastrointestinálního traktu Přirozená obranyschopnost – odolnost Normální funkce dýchacího systému Vylučování – ledviny – močové cesty |
Dobromysl obecná (Origanum vulgare, oregáno, 30 %) | Normální trávení |
Přídatné látky
esenciální olej, karvakrol 80%
Dávkování
Vnitřní užití (při trávicích obtížích a postižení dýchacích cest): užívejte 2 kapky 2x denně, nakapejte na lžičku s vodou, džusem, jogurtem.
Zevní užití: smíchejte 2-3 kapky s šamponem či tekutým mýdlem, případně aplikujte 1 kapku lokálně (můžete ji vmasírovat do kůže v místě postižení).
Balení
10 ml, lahvička s pipetou
Upozornění
Doplněk stravy. Nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není náhrada pestré stravy. Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte při teplotě do 25 °C. Země původu Finsko.